Na ovocných koláčích tukem na drobence šetřete, na sušších přidejte. A ozvláštněte ji třeba oříšky

24. listopad 2023

Drobenka alias to nejlepší na konec! Dozdobí kynuté koláčky a dá se velmi snadno vyrobit. Jak na to, poradí Babské rady.

Pojďme na to: 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce cukru krystalu, 60 g másla, vidličkou směs zpracujeme do požadované hmoty rychle a bez větší námahy. Obecně platí poměr tuku, cukru a mouky 1:1:2. Na ovocných koláčích můžete tukem šetřit, protože náplň pustí šťávu.

Naopak do drobenky na sušší koláče (například povidlové) tuk přidejte. Na poctivý švestkový koláč se hodí drobenku doplnit o mletý mák nebo ji úplně nahradit mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Přidat se dají i drcené oříšky, zkusit můžete skořici, kokos, kakao. Sladit lze medem nebo javorovým sirupem, případně mouku v drobence vyměnit za jemně mleté ovesné vločky.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.