Na ovocných koláčích tukem na drobence šetřete, na sušších přidejte. A ozvláštněte ji třeba oříšky
Drobenka alias to nejlepší na konec! Dozdobí kynuté koláčky a dá se velmi snadno vyrobit. Jak na to, poradí Babské rady.
Pojďme na to: 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce cukru krystalu, 60 g másla, vidličkou směs zpracujeme do požadované hmoty rychle a bez větší námahy. Obecně platí poměr tuku, cukru a mouky 1:1:2. Na ovocných koláčích můžete tukem šetřit, protože náplň pustí šťávu.
Naopak do drobenky na sušší koláče (například povidlové) tuk přidejte. Na poctivý švestkový koláč se hodí drobenku doplnit o mletý mák nebo ji úplně nahradit mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Přidat se dají i drcené oříšky, zkusit můžete skořici, kokos, kakao. Sladit lze medem nebo javorovým sirupem, případně mouku v drobence vyměnit za jemně mleté ovesné vločky.
Související
-
Zapomeňte na horkovzdušné trouby, pečte klasicky, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Rozdíl v pečení v klasické troubě a v té horkovzdušné je zásadní. Klasické pečení dovoluje mít šťavnatý výrobek, což u horkovzduchu nedocílíte.
-
Jak péct závin z listového těsta? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Nejlépe je udělat si domácí listové těsto. Pokud se vám nechce a listové těsto koupíte, sáhněte raději po tom čerstvém.
-
Jak správně péct odpalované těsto podle Josefa Maršálka
Už jsme si v jednom z předchozích dílů řekli, jak připravit odpalované těsto. Ale jak ho péct, jak dlouho, jak nastavit troubu, zda otevírat, či neotevírat troubu?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.