Na starý kolena band

Jižanský rock je zvláštní typ rocku, který vznikl na konci 60. let v jižních státech Spojených států amerických. V 70. letech 20. století patřil mezi nejpopulárnější hudební styly rockové hudby. Nejslavnější americkou kapelou hrající jižanský rock je trojice ZZ Top, u nás jej hraje například plzeňská skupina Na starý kolena band.

Pořád žijeme a hrajeme a stále zrajeme jako archivní vína, vzkazují na svých webových stránkách členové plzeňské skupiny Na starý kolena Band. Je to parta krásných, mladých a perspektivních muzikantů, kteří se rozhodli hudebně se vyučit na jižanském rocku, blues, tvrdé country a melodických písních a vše skloubili v jeden celek. Říkali tomu Hard American Country Music a dělali a stále to dělají opravdu s chutí a nasazením.

Nápad na založení kapely, která by hrála přesně tento repertoár, se zrodil v roce 1992 v hlavě zpěváka a kytaristy Tomáše Kotory, do té doby lídra a textaře studentské rokenrolové skupiny Kam běžíte?! pod názvem Na starý kolena band.

Tato kapela existuje od roku 2004. Za tu dobu jí prošla pěkná řádka muzikantů a stále se vyvíjí, samozřejmě vždy s posunem k lepšímu. Jak říká její lídr Tomáš Kotora – je to běh na dlouhé trati, kde se nespěchá. Času dost, až na starý kolena.

Od roku 2017 se po personálních změnách kapela definitivně zařadila do stylu jižanský rock a blues. Tuto partu slyšet naživo stojí rozhodně za to.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.