Na středních školách a učilištích v Plzeňském kraji začaly závěrečné praktické zkoušky

6. červen 2023 14:19, aktualizováno

Tento týden patří na středních školách a učilištích v Plzeňském kraji závěrečným praktickým zkouškám. Skládají je žáci třetích ročníků. 

Závěrečné zkoušky bude v Plzeňském kraji podle údajů z hejtmanství skládat přes 1 700 studentů. V ročníku, jenž nyní v červnu končí, se nacházejí takzvané covidové děti. Sotva nastoupily do učení, začaly uzávěry a distanční výuka. Dokázali vše dohnat? To se ukáže právě nyní.

Třeba na Střední průmyslové škole dopravní na pracovišti v Křimicích bude tento týden skládat zkoušky zhruba 50 budoucích automechaniků. „Každý žák musí vyrobit jeden zámečnický výrobek, kdy musí něco přesně orýsovat, oříznout a pak prokázat, že ví, jak použít závitníky pro výrobu závitu výrobku,“ popsal učitel odborného výcviku Josef Ticháček.

Jak potvrzuje vedoucí učitel odborného výcviku Radek Štác, pandemie koronaviru se na výuce letošního závěrečného ročníku podepsala. Online výuka dle něj nepředá praktickou zkušenost a neumožní praxi ve skutečném pracovním prostředí.

Distanční výuku zažily i kadeřnice v prvním ročníku Integrované střední školy živnostenské v Plzni. Jak uvedla mistrová Magdalena Berger, studenti měli po covidu mezery ve výuce základů, kterým se první ročník věnuje. „Věřím ale, že se vše podařilo dohnat,“ uzavřela.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio