Na Stříbrsku umírají lesy. Důvod? Sucho a kůrovec

5. říjen 2020 07:00

V některých lokalitách nad vodní nádrží Hracholusky spadlo jen minimum srážek a v lese nezůstává žádná voda. Smrky schnou a chřadnou a se škůdci, jako je kůrovec, si neumí samy poradit.

I když by se mohlo zdát, že neustále prší, stále je vody málo. „V krajině voda chybí a pak vidíte, jak lesy vypadají. Trpí kůrovcovou kalamitou a nejsou schopné si s tím poradit samy. A myslím si, že do budoucna, dokud všechen smrk nepřijde z našich končin pryč, s kůrovcovou kalamitou konec nebude,“ konstatoval hajný Vladimír Souček.

Suché lesy na Stříbrsku ukazuje lesník Vladimír Souček

Stromy, které ještě z jara byly krásné a zelené, jsou dnes zaschlé, opadává jim kůra a s jejich životem je konec. Dřevo se musí odtěžit, ale není dobře zaplacené a takováto odtěžená hmota nejde takřka na odbyt.

Polesí se snaží lesy obnovovat

„Budeme se snažit paseky naorávat a připravovat je na to, aby jakákoliv voda spadne, tak zůstala v lese,“ zmínil Vladimír Souček, který má na starosti polesí na Stříbrsku. Lesy by se měly obnovovat a zpět sázet se plánuje borovice, dub zimní, dub letní, douglaska, modřín a buk. Důležité je, aby byly porosty hodně namíchané.

Suché lesy na Stříbrsku

„Snažíme se úpravou vodního režimu vodu v lese zadržovat. Před dvěma lety jsme kopali Černý rybníček, ale je to málo. Plocha lesů je ohromná a nestačíme vodní režim upravovat tak, aby nám voda v lese zůstala a neodtékala pryč,“ sdělil Vladimír Souček.

Kůrovec je škůdce, který oslabený strom napadne a během dvou měsíců úplně zlikviduje. Dostatek vody, by mohl působit i na kůrovce. Strom má pak více mízy a je schopný kůrovce „ulít“, jak se lesnicky říká. To znamená, že škůdce udusí v závrtech.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio