Na Šumavě žije i los evropský. Zahlédnout ho, to je ale malý zázrak

26. září 2022

Mokřady na Šumavě dávají prostor pro život mnohým živočichům a rostlinám. Třeba rašeliniště obývají jak ti nejmenší broučci nebo motýli, tak také náš největší volně žijící živočich – los evropský. Doslova si oblíbil největší rašeliniště v České republice – Mrtvý luh.

Když se řekne los evropský, asi se většině vybaví krajina Švédska nebo Norska, případně Kanady, kam si dokážeme tohoto obrovského paroháče zařadit. Ovšem los žije a i dříve se vyskytoval v jiných částech evropského kontinentu, například v Polsku. V České republice, respektive v tehdejším Československu se losi možná objevovali už začátkem 20. století, ale opravdu první doložený záznam z pozorování je datovaný do roku 1957 a to v oblasti severních Čech. Jednalo se o samce, který byl už v roce 1958 zastřelen. Důvody jeho eliminace nejsou známy. Na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se dostal o pár let později. Vzal to však s mezizastávkou na Třeboňsku a dnes ho nejčastěji vídáme v oblasti pravé strany Lipna a právě z Vltavského luhu.

„Nejdůležitější vlna byla pak od 60. let dále a v roce 1974 bylo za Lipnem poprvé potvrzené rozmnožování a od té doby je los považován za stabilní součást naší fauny," potvrzuje zoolog Správy Národního parku Šumava Vladimír Dvořák. Nutno ale podotknout, že sledování losa není žádná legrace a přímé pozorování na Šumavě se stále rovná takovému malému zázraku. Spíše narazíme na jeho pobytové znaky, jako jsou stopy v blátě nebo ve sněhu, případně nalézáme jeho trus. Výskyt losů v Čechách úzce souvisí s losí populací v Polsku, kde se úspěšně rozmnožují a mláďata hledají nové lokality pro svůj další život. Ovšem jeho životní nároky jsou dost specifické a tak místo, kde se los usadí, musí připomínat severskou přírodu, nebo třeba ruskou tajgu.

„Los našel na našem území, na Třeboňsku a na Šumavě, velmi podobné podmínky těm tajgovým. Los vyžaduje, nebo má rád spíše mokřadnější biotopy, s dostatkem topolů, osik, vrb, ale nevyhýbá se ani vyšším polohám. Jako zajímavost – nejvyšší záznam losa v Národním parku, který máme, tak je kousek pod Plešným jezerem v nadmořské výšce více než 1000 m n.m.," vysvětluje zoolog Vladimír Dvořák.

Početnost populace losa evropského se v České republice, respektive na Šumavě odhaduje na nižší desítky kusů. A protože je u nás takto vzácný, je chráněný zákonem a není možné ho lovit. Ale například v Norsku, nebo Švédsku, případně jeho nepřímí příbuzní v Kanadě jsou o dost početnější a patří tam mezi lovnou zvěř, podobně jako u nás jeleni nebo srnčí zvěř.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio