Riziko požáru v Národním parku Šumava je střední až nízké. Přesto správci prosí turisty o maximální opatrnost

24. červen 2024

Správa Národního parku Šumava každoročně řeší zhruba desítku různě velkých zahoření. Nejedná se o požáry, ale třeba jen o malý oheň, který je způsobený buď přírodně, například vlivem blesku, nebo a to o dost častěji, lidským přičiněním.

Žádné zahoření, nebo sebemenší ohýnek nelze podceňovat. Vždy se jedná o nebezpečí, které může znamenat ohrožení majetků nebo zdraví či životů lidí.

Když se podíváme do minulosti, i do té značně vzdálené, tedy na posledních zhruba 10 tisíc let, tak víme, že se velké lesní požáry na Šumavě vždy odehrávaly. Tyto informace jsme rozklíčovali v sedimentech ledovcových jezer. I dnes je Šumava územím, kde by v určitých místech požár nemusel nutně znamenat ohrožení majetku nebo zdraví lidí, protože se tu nacházejí relativně rozsáhlá území divočiny. Navíc, jak jsme se dozvěděli z certifikované studie, nebezpečí požáru na Šumavě není nijak extrémní.

„To je certifikovaná metodika, která je udělaná pro národní parky, ale dá se použít všude. Vychází z lesnického mapování, ze stavu ekosystémů a z amerických modelů šíření požárů z parků Spojených států, kde jsou ještě sušší podmínky, než u nás. My máme hotovou zatím část parku na územním pracovišti Srní. Pro mě příjemné překvapení bylo, že na mapě převažují světle zelené a zelené tóny. Riziko požáru na většině území je střední až nízké. Máme tam pár červených a oranžových teček a to jsou většinou místa, která jsou buď čerstvě po gradaci kůrovce a nebo jsou to ladem ponechané lokality, které jsou špatně dostupné, otočené k jihu a je tam spousta staré trávy. O těchto malých ostrůvcích víme, ale to co je skvělé a to co potvrzují také výzkumy je to, že odumřelé stromy za pár let od útoku kůrovce jsou tak vlhké, že by vyžadovaly minimálně měsíc sucha, tak aby se z nich stalo opravdu palivo," vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

To ale neznamená, že by Správa Národního parku Šumava riziko požáru nějak podceňovala a nebyla by připravena. Naopak, už několik let disponuje Správa hasičskou jednotkou a to včetně profesionální techniky – a nejen to. "My jako jediná Správa v Čechách máme vlastní požární jednotku, máme dokumentaci zdolávání požárů. Dokument, který se schvaluje ve zvláštním řízení, nejen nám, ale i případným zasahujícím jednotkám říká, kudy a jak vést strategii boje s požárem. Máme i techniku, takže jsme v zásadě připraveni. Za sebe si přeji, aby pokud možno žádný velký požár nenastal, ale nelze ho vyloučit a je třeba ke každému požáru přistupovat s respektem," dodává Pavel Hubený.

Bohužel, někteří návštěvníci s respektem k ohni moc nepřistupují. Strážci Národního parku Šumava každoročně nacházejí třeba i doutnající ohniště přímo v divočině Šumavy. Přitom, na území národních parků v Česku je zakázáno rozdělávat ohně mimo místa k tomu určená a v obcích. Proto prosím, dodržujte toto omezení v plné míře.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio