Na Tachovsku právě kvetou královny lesa

Vlčí hora na Tachovsku se chlubí další raritou, rozkvetly lilie zlatohlavé. Tato něžná kráska, které se lidově říká zlatohlávek, vyrůstá z cibulek. Dříve se tyto cibule vařily a konzumovaly, možná právě proto rostou lilie zlatohlavé jen na málo místech.

Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) patří k ohroženým druhům a je zákonem chráněna. Nelze ji tedy trhat ani přesazovat, či jiným způsoben ničit. Takové počínání se trestá podle zákona.

Těmto rostlinám se nejlépe daří v listnatých lesích. Lilie potřebuje výživné a humózní prostředí s dobrou propustností. "Oproti zahradním liliím je tato menší a má drobnější květy. Květy jsou v barvě růžovo až zlatohnědé a okvětní lístky se stáčí obloukovitě zpět ke stonku," říká  předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Planá Miroslav Trégler.

Miroslav Trégler

Kdysi se lilie zlatohlavá používala v léčitelství, přidávala se do odvarů či do mastí. Používala se na otoky, bolesti kloubů nebo popáleniny. Nyní se v lidovém léčitelství využívá spíše lilie bělostná.

Dalším domovem lilií zlatohlavých je například lokalita u Bukové hory, nebo Přírodní rezervace Zábělá nedaleko Chrástu u Plzně. V Karlovarském kraji pak lilie květou v rezervaci Homolka mezi Bečovem nad Teplou a Chodovem.

Spustit audio