Na vrchu Ráj najdete památník věnovaný zakladateli Sokola ve Kdyni

Nová Ves u Kdyně se může chlubit krásnou okolní přírodou. Kolem obce je několik vrchů se zajímavou vyhlídkou. Jedním z nich je také vrch Ráj, ke kterému se dostanete lesní cestou.

Nahoře vás uvítá dřevěné posezení, informační tabule a také památník Emilu Tšídovi, který byl kdyňským podnikatelem a zakladatelem Sokola. Kdysi zde už pomník stál, ale v roce 1939 byl zničen německými vojáky. Až v roce 2009 byl památník významného regionalisty, spisovatele a předního sokolského činovníka znovu obnoven a svou výší přes pět metrů zdobí vrch Ráj jako zajímavá dominanta.

Na horní planince je malá vyhlídka, ze které se díváte na vrcholky okolních hor a dále na německou stranu. Na informační tabuli najdete názvy německých vrcholů. Dole v údolí je Všerubský průsmyk, váš pohled také upoutá všerubský kostel svaté Anny, který je do údolí zasazen jako skvostná perla.

Od obce Nová ves je vrchol Ráje vzdálen asi dva kilometry, půjdete po Svatojakubské cestě, můžete posedět v přístřešku na vyhlídce a také minete turistický rozcestník Pod Čepicí.

Spustit audio