Na základní škole pro zrakově a řečově postižené děti se učí čeština i tělocvik

16. březen 2024 14:12

Základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni na Doubravce učí žáky z celého Plzeňského kraje. Aktuálně jich tu studuje přibližně 120.

Individuální přístup ke všem žákům a dětem. Přesně tím se řídí základní a mateřská škola pro zrakově a řečově postižené v Lazaretní ulici v Plzni. Ve třídě je proto maximálně 14 žáků. „Máme řečové a zrakové třídy a vždy máme žáky s jednou vadou doplněné v rámci třídy tou druhou. Navíc děti se často rodí s více poruchami, takže ve finále je každé z nich jiné,“ říká zástupkyně ředitelky Věra Krňoulová.

Kromě tradičních předmětů, jako je čeština nebo matematika, se tu vyučují i předměty speciální pedagogické péče – orientace v prostoru, Braillovo písmo nebo logopedie. Uzpůsobenou mají žáci i tělesnou výchovu, kde se mimo běžných věnují také speciálním sportům pro zrakově postižené, například goalballu.

Na základní navazuje i mateřská škola. Dle její zástupkyně Karly Kaprové je to školka téměř jako každá jiná, jen s menším počtem dětí a trochu upravenými aktivitami tak, aby všichni všechno zvládli. V tomto školním roce navštěvuje základní školu asi 120 žáků a mateřskou zhruba 90 dětí.

autoři: Vladěna Kovandová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio