Na základních školách v Česku začaly zápisy do prvních tříd

1. duben 2017

V Česku začaly zápisy dětí do prvních tříd. Poprvé jsou až v dubnu. Základní školy si samy vybraly v průběhu celého měsíce jeden nebo dva termíny. Hned první možný den využilo i několik zařízení v Plzni. Například na 28. základní školu v Lobzích chodily děti s doprovodem v průběhu celého dne a díky rezervačnímu systému tam zápisy plynuly bez dlouhého čekání.

Zápisem na 28. základní škole v plzni provází paní učitelka Zora Řežábková, která s vlídností zkoumá, zda jsou děti pro nástup do první třídy zralé. „Při zápisu by děti měly znát své jméno, bydliště a jak jsou staré. Dále sledujeme, jak drží nůžky, jestli umí provléknout dírkou tkaničku, nakreslí nějakou postavičku a zjišťujeme, jakou mají prostorovou orientaci,“ popisuje Řežábková.

Stázičku k zápisu do první třídy doprovodila celá rodina. Maminka, tatínek i bráška a pro všechny je to hodně významná událost. „Na zápis jsme se připravovali. Učili jsme se barvy, písmenka, počítání, dny v týdnu a tak podobně,“ vysvětluje maminka Stázky.

K zápisu musí s dítětem přijít zákonný zástupce

Kdo musí přijít s dítětem k zápisu, vysvětluje Pavla Jedličková, ředitelka 28. základní školy v Plzni. „S dítětem musí přijít zákonný zástupce, jiná osoba by musela mít pověření. Sebou potřebuje žádost o přijetí k základní povinné docházce, občanský průkaz a rodný list svého dítěte. Pokud má někdo zájem o odklad, musí podat žádost o odklad školní docházky a doložit dva dokumenty. To znamená doporučení pedagogicko- psychologické poradny a dětského lékaře. A to do 30. dubna," říká Jedličková.

Zápisy v Česku poběží až do 30. dubna a musí k nim všechny děti, kterým do konce srpna bude šest let, anebo mají odklad povinné školní docházky.

A tisíce dětí se chystá také k zápisům do mateřských škol. Podle informací z Plzeňského magistrátu jsou kapacity ve školkách dostatečné. Do předškolních zařízení by se letos měly dostat všechny děti starší tří let. Zápisy do mateřských škol se v Plzni uskuteční od 2. do 16. května. Novinkou je, že od 1. září je pro děti, které dosáhly pěti let, předškolní vzdělávání povinné, to je ve veřejných mateřských školách bezplatné.

autor: mkl
Spustit audio