Na Západočeské univerzitě v Plzni začaly dvě letní školy

10. červenec 2012

Na Západočeské univerzitě v Plzni odstartovaly dvě letní školy. Mezinárodní letní jazyková škola a výtvarně zaměřený ArtCamp patří rozsahem a nabídkou kurzů k největším akcím tohoto druhu v České republice. Obou škol se zúčastní stovky studentů i lektorů z celého světa. Zatímco o jazyky je zájem nižší než v předchozích letech, Ústav umění a designu zaznamenal rostoucí zájem o nabízené výtvarné kurzy.

V rámci letos už 23.ročníku Mezinárodní letní jazykové školy si zájemci zvolili ke studiu různé úrovně pokročilosti jazycích: angličtina, čeština pro cizince, francouzština, němčina, portugalština a španělština. Vzhledem k nízkému zájmu ale nebyli otevřeny celodenní ani odpolední kurzy italštiny a ruštiny. Největší zájem projevují studenti o anglický jazyk, za kterým následuje němčina a čeština pro cizince. V letošním roce byl opět po dlouhé době otevřen kurz portugalského jazyka.

Všechny kurzy vedou zkušení čeští i zahraniční lektoři. Skupiny s maximálním počtem 15 studentů umožňují využít neformální výukové metody. V letošním roce se přihlásilo do letní jazykové školy celkem 544 účastníků, z toho 478 studentů a 66 vyučujících. Účastníci jsou celkem z 25 zemí celého světa například z Austrálie, USA, Kanady, Izraele, Litvy, Makedonie, Francie, Španělska, Německa nebo Velké Británie.

Výtvarně zaměřený ArtCamp, který pořádá Ústav umění a designu Západočeské univerzity, letos nabízí 26 kurzů, kterými projde 360 účastníků. Zájem je oproti loňskémuj roku větší, ArtCamp se tak rozšířil o čtyři kurzy a zhruba stovku lidí. Zhruba šestinu účastníků tvoří cizinci, mimo jiné i z USA, Egypta, Španělska nebo Mexika.

Podle provozní ředitelky ArtCampu Lenky Kodýtkové je letos opět největší zájem o kurzy, které jsou určené jako příprava na přijímací zkoušky na vysoké umělecké školy. Jedná se např. o figurální kresbu, fashion design, ilustraci, design nebo nový design obuvi. Tradičně byl velký zájem i o kurzy kresby, malby, designu interiéru a fotografické kurzy. Organizátory také překvapil velký zájem o méně klasické techniky, jako je serigrafie nebo knižní vazba.

V novém se letos zájemcům představila i propagační kampaň, jejíž tváří se stala úspěšná herečka, rodačka z Plzně a bývalá účastnice letní školy ArtCamp Kristýna Leichtová. Ta je nejen tváří letošního ročníku ArtCampu, ale i jeho účastnicí – v prvním týdnu letní školy absolvuje kurz zaměřený na tvorbu komiksu, ve třetím týdnu si vyzkouší design obuvi.

autor: mkl
Spustit audio