Nábytek z účtenek či korkový odpad. I tak může vypadat výstava na takzvané Sutnarce

10. únor 2020 06:40

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni představuje výstavu klauzurních a semestrálních prací tamních studentů. Výstava je přístupná veřejnosti a vstup je zdarma.

„Slovo klauzura je ze středověku a znamená uzavřený prostor. Původně to znamenalo, že to je práce, kterou dělají studenti jakoby v uzavřeném prostoru bez jakýchkoliv pomůcek. Dnes se ale klauzurou nazývá závěrečná zkouška na konci semestru v daném tvůrčím oboru. U nás se říká klauzurní výstava, kdy představujeme na Sutnarce plody naší práce za celý semestr, a ta výstava je otevřená veřejnosti,“ řekla výtvarnice, ilustrátorka a spisovatelka Renáta Fučíková.

Práce studentů představuje například ateliér Mediální a didaktická ilustrace, Užitá fotografie, Komiks a ilustrace pro děti, Malba a řada designérských oborů, jako je třeba tvarování nábytku nebo nástrojů, a které by měly být podle Renáty Fučíkové doménou Sutnarky: „Výstava má sloužit veřejnosti k tomu, aby si udělala nějaký obrázek o tom, co tady děláme, případně pro budoucí adepty, kteří se u nás chtějí vzdělávat, pro svou výtvarnou profesi, tak aby věděli, který obor si vybrat, nebo zda vůbec se u nás chtějí vzdělávat.“

Témata klauzurních a semestrálních prací studentů jsou různá

Například komiks, počítačové hry či hry karetní. „Moji studenti dělali cyklus ilustrací na téma dějiny hudby, potom cyklus ilustrací na téma dějiny vztahů českého a židovského národa. Pak dělali výukové hračky pro menší i větší děti, a nakonec měli klauzuru volné projekty,“ doplnila Renáta Fučíková.

Na výstavě je možné si prohlédnout mimo jiné i práce studentů, kteří se snažili zužitkovat odpadní materiál. Základním kamenem jejich výtvorů je tak třeba korkový odpad, houbičky na nádobí, podrážky do bot nebo účtenky. „Účtenky jsou odpad, kterému se prostě nevyhneme, a proto jsem se rozhodla dělat stůl z účtenek. Je to klasický konferenční malý stolek, vyrobený ale z více než 12 500 účtenek, tudíž je zredukováno velké množství odpadu. Váží přibližně šest kilogramů,“ popsala studentka Denisa Böserová, která za svou práci dostala výbornou.

Výstavu více než 600 studentů je možné navštívit v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni každý všední den od 8 do 20 hodin až do 13. února.

autoři: Kateřina Dobrovolná , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio