Nadšenci mapují klatovské podzemí

15. leden 2008
Tento pořad

Do dalšího průzkumu historického podzemí v Klatovech se pustili členové Klubu přátel Klatovska. Naposledy pátrali pod Plánickou ulicí, kde se jim podařilo objevit sklepní prostory, které nejsou zakresleny na oficiálních plánech klatovského podzemí.

Občanské sdružení Klub přátel Klatovska se průzkumu podzemí pod městem věnuje od svého založení v roce 2000. Od té doby se členům spolku podařilo objevit nejeden zapomenutý sklep či prokázat nebo naopak vyvrátit propojení různých sklepení. V podzemí čeká na členy klubu nejčastěji nepořádek v podobě návozů stavební sutě, bahna a vody a někdy i krys a potkanů. Jde o náročnou a pomalou práci, jejímž cílem je zjistit původní středověký stav podzemí, který byl v šedesátých letech 20. století zčásti změněn sanací - tedy vybetonováním.

Logo

K tomu muselo město přistoupit kolem roku 1960. Tehdy bylo totiž podzemí značně narušené jednak spodní vodou i zvyšující se dopravou. V důsledku toho došlo tenkrát i k propadům vnitřků několika domů. Podrobné celkové plány podzemního labyrintu však byly zakresleny až po sanaci, takže původní velikost sklepení zůstává na mnohých místech nejasná.

Poslední výpravy podnikli členové klubu do podzemí v Plánické ulici. Zajímavé je, že podzemí části Plánické ulice nebylo v šedesátých a v sedmdesátých letech 20. století zakresleno do oficiálních plánů podzemí. To zřejmě souviselo se stavbou mohutné budovy Okresního výboru KSČ. Nedávno klub objevil sklepní prostor pod jednou z věží kostela sv. Vavřince, který stojí na druhé straně Plánické ulice. Dno však bylo zasypáno stavební sutí z období sanace podzemí, takže se nepodařilo zatím zjistit k čemu sloužil. Při zatím posledním průzkumu členové klubu narazili na druhé patro nezakreslených sklepů pod ulicí, které pocházeli z původní měšťanské zástavby města. Jedná se o původní, ve skále vylámané prostory, zpevněné cihlovými pásy.

Logo

Nadšence z klubu průzkum podzemí především baví a jeho výsledky si pečlivě dokumentují. Jejich cílem, zatím vzdáleným, je do budoucnosti iniciovat zpřístupnění některé části klatovského podzemí veřejnosti tak, jak to udělali v minulosti například v Plzni, v Táboře, ve Znojmě a v dalších městech.

autor: Martin Kříž
Spustit audio