Nakládané zelí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

25 kg hlávkového zelí
250g soli
15g kmínu
1 kg cibule

Postup:

Očištěné hlávky zelí rozkrájíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrouháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme, promícháme a řádně promačkáme či našlapeme. Takto připravené zelí napěchujeme do čistě umytých sklenic, zelí dáme asi 3 cm pod okraj. Zavíčkujeme a necháme 3 dny při pokojové teplotě kvasit. Potom sklenice otřeme, protože z nich často vytéká při kvasném procesu šťáva, a uložíme je do chladu. Takto připravené zelí můžeme již za týden konzumovat.

Poznámka: Nesterilizujeme