Nakličujete si zjara semínka pro osvěžení jídelníčku? Nezapomeňte na řeřichu!

29. únor 2024

Řeřichu coby zdroj řady zdraví prospěšných látek připomíná nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergová. Drobné rostlinky vám pomůžou překonat jarní únavu.

„Na nakličování řeřichy se nějak pozapomnělo. Semínka řeřichy nejsou drahá jako už naklíčená řeřicha, k nim vám stačí kousek buničiny nebo obyčejné vaty, z vaty se ale hůř sklízí. Buničinu dáte na talíř nebo misku, pořádně namočíte, hojně posypete semínky. Pak už se jenom staráte o to, aby buničina byla pořád mokrá. Poměrně rychle vám vyrostou zelené rostlinky plné vitamínů, antioxidantů a dalších ochranných látek,“ popisuje jednoduchý postup nutriční terapeutka.

Konzumovat můžete celé rostlinky, nebo jen jejich vrchní část odstřiženou nůžkami. „Řeřicha je příjemně štiplavá, zamícháte ji do nějakého salátu, např. zelného, do kysaného zelí. Nebo vezmete chleba, namažete máslem, posypete řeřichou, kapku připlácnete, aby vám to nepadalo. To je taková pochoutka, lepší než ředkvičky a ty mám také hodně ráda,“ usmívá se nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergová.

Jakými dalšími prostředky bojovat proti jarní únavě? Které vitamíny bychom na jaře měli doplňovat? Proč po zimě omezit příjem masa? Poslechněte si záznam pořadu Co vás zajímá.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio