Naložte švestky do sklenic, zalijte vodou a dejte do peřin. Máte zavařeno

Tato příprava byla známá a velmi hojně využívána ještě před objevením pasterizace. Recept pochází od paní Machkové z Vysočiny, kde se tímto způsobem švestky upravují leckde dodnes.

Ingredience
  • 5 l švestek
  • 2 l vody
  • 300 g cukru krupice
  • 1 petol (konzervační přípravek na zavařování)

K přípravě potřebujeme také pětilitrovou sklenici s víčkem, nemusí být šroubovací, polštář, peřinu a polystyrénovou nebo dřevěnou podložku.

Vybereme pokud možno pevné a nepoškozené švestky. Stačí, když je otřeme vlhkým hadříkem a naskládáme je do sklenice. Vodu s cukrem svaříme. Jakmile začne vřít, zalijeme švestky. Necháme 5 minut, aby se švestky pěkně prohřály. Potom cukerný nálev ze švestek vlijeme zpět do nádoby, přidáme petol a opět přivedeme k varu. Vařícím nálevem zalijeme již prohřáté švestky tak, aby byly zcela potopené. Na podložku z polystyrénu či ze dřeva položíme polštář, na něj postavíme sklenici se švestkami a vše zabalíme do peřiny. Necháme postupně chladnout nejméně 24 hodin, někdy chladne obsah i déle, pokud máme sklenici v peřině v teplejší místnosti.

Švestky v peřině

Když švestky vychladnou, můžeme je uskladnit třeba ve spíži, nevyžadují chladné místo. Švestky odebíráme podle potřeby. Hodí se jako kompot, do pečiva, nákypů, koláčů nebo do knedlíků. Jsou šťavnaté, křupavé, nepopraskané jako v kompotech a můžeme je odebírat postupně. Dbáme na to, abychom používali vždy čistou lžíci nebo naběračku.

autor: iko