Národní park Šumava oslaví 30. výročí. Jeho vznik nebyl vůbec jednoduchý

11. březen 2021

Největší národní park v Česku oslaví své narozeniny 20. března. Na Šumavě mohl být národní park už v dobách Rakouska-Uherska.

Snahy o vyhlášení přírodního parku se datují až do roku 1911. Podporovatelem byl i samotný Karel Klostermann. Další vážnější aktivity v tomto směru přišly v roce 1946. Prof. Dr. Julius Miloš Komárek - vědec, uznávaný zoolog a entomolog, pedagog a spisovatel, mimo jiné rodák ze Železné Rudy a absolvent klatovského gymnázia, v tomto roce apeloval ve své výzvě „Poslední příležitost pro národní park na Šumavě“ na potřebu, co nejdříve založit Šumavský národní park. Nepovedlo se, ale alespoň Julius Komárek se zásadně zasloužil o vznik Tatranského národního parku.

Pak přišel přelom 50. a 60. let, kdy parta velmi mladých nadšených ochránců přírody tlačila na to, aby se Šumava začala chránit. V roce 1963 tak vznikla Chráněná krajinná oblast Šumava. Jedním z ochranářů, který vyhlášení CHKO připravoval, byl Pavel Trpák.

Ženijní zátarasy byly odstraněny hned v letech 1990-1991

„Plánovali jsme národní park ze začátku, ale ukázalo se, že situace v ochranářských kruzích i na ministerstvu nebo v parlamentu není taková, aby to prošlo. Proto se volila CHKO. Vědělo se, že to území, které spravují PS útvary, dále dva vojenské prostory, není intenzivně využíváno z hlediska hospodaření. Mělo to pochopitelně parametry národního parku, ale důrazně a jasně bylo řečeno, abychom na národní park momentálně zapomněli," popisuje Pavel Trpák.

Za další čtvrtstoletí přišla sametová revoluce a změna režimu. Tedy obrovská šance vyhlásit konečně Národní park Šumava. A ta šance byla využita. Hned v roce 1990 se začalo s přípravami a při tehdy novém ministerstvu životního prostředí vznikla pracovní skupina, která měla za úkol připravit vyhlášení Národního parku Šumava. Je až neuvěřitelné, že na tu přípravu stačil pouhý jeden rok. Jenže, jak potvrzuje současný ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený, který ve skupině působil, byl to hodně těžký rok.

Rok hádek, diskusí a jednání

„To bylo děsivé, protože do toho mluvil každý, kdo udržel tužku v ruce. To území bylo za dráty a ve vojenském prostoru, bylo špatně přístupné. Nikdy se tam tedy nedělal pořádný vědecký výzkum. Takže to bylo území poměrně neznámé. Ovšem spousta lidí o tom mluvila zasvěceně, ale ty faktické znalosti neměli. My ochranáři jsme nějaké znalosti měli. Takže to vlastně byla permanentní hádka. Nikdo o tom moc nevěděl, každý si o tom "mlel" svoje a hádali jsme se," vzpomíná Pavel Hubený. 

V průběhu roku 1990 se rozhodovalo nad třemi variantami velikosti Národního parku Šumava. Ale nejen to, rozhodovalo se také o tom, jakého ražení má nový národní park být. Jestli se má hodně podpořit divočina, nebo by se měla příroda stále usměrňovat.

V historickém exkurzu na začátek existence Národního parku Šumava budeme pokračovat příště.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio