Národní potravinová sbírka letos pomáhala samoživitelkám

12. listopad 2018 13:47

Po celé republice proběhla jedna z největších charitativních akcí u nás - Národní potravinová sbírka. Jedním z mnoha měst, kde mohli lidé darovat potraviny nebo drogerii, byla i Plzeň.

Zakoupením trvanlivých potravin nebo drogistického zboží v sobotu přispívali lidé do Národní potravinové sbírky, k letošnímu šestému ročníku se připojilo 660 prodejen z celé republiky. V celém Plzeňském kraji se do programu zapojilo 31 obchodů v Domažlicích, Kdyni, Klatovech, Rokycanech, Sušici nebo Tachově. V Plzni mohli lidé přispět v 19 prodejnách, ve kterých byly dostupné letáčky se seznamem vhodných potravin a drogerie. Letošní sbírka byla zaměřená především na matky samoživitelky, které nejvíce potřebovaly dětské pleny, konzervy a další trvanlivé potraviny, například mouky, těstoviny, rýži nebo sušenky.

Svoji vlastní sbírku uspořádali studenti Masarykova gymnázia v Plzni, naplnili celkem 14 krabic a odevzdali je do potravinové banky. Do sbírky se zapojil v mnoha městech také Český rozhlas, kde si potraviny převzaly osobně maminky z Klubu svobodných matek, a zbytek putoval do potravinových bank.

Potraviny pomáhaly maminkám v celé republice, například v azylovém domě v Prostějově. „Kromě potravin dostáváme pleny a sunary, za uspořené peníze mohu dětem hradit různé poplatky ve škole a šetřím si na nájem a na kauci, abychom mohli jednou bydlet v bytě. Hodně také utratím za léky, “ řekla jedna z obyvatelek domu.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio