Narozeninová kuřecí stehna
podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů.
Suroviny:
- 4 kuřecí stehna
- 300 g lesních hub (mohou být i žampiony, hlíva…)
- 400 g sterilovaných rajčat
- 200 ml kvalitního červeného vína
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 40 ml oleje
- několik zelených oliv
- sůl
Postup:
Stehna očistíme, osolíme a ze všech stran opečeme dozlatova na ve velkém pekáči na rozpáleném oleji. Vyjmeme a odložíme na teplé místo.
Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek nasekáme najemno a osmahneme ve výpeku. Přidáme houby, krátce podusíme, přidáme rajčata, zalijeme vínem, promícháme a dusíme pod pokličkou doměkka. Nakonec přidáme olivy a krátce prohřejeme.
Servírujeme na nahřátém talíři s drobnými těstovinami; pokrm je nejchutnější s jasmínovou rýží a dozdobený petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.