Návštěvu letohrádku Kamýk si díky osvětlení můžete vychutnat i v noci

21. červen 2021

Pohled na impozantní stavbu se naskytne každému, kdo projíždí obcí Osek na Rokycansku. Nad Osekem se totiž tyčí pozůstatky letohrádku Kamýk, které byste měli rozhodně navštívit.

Dnes z letohrádku zbylo pouhé torzo

„Udává se, že letohrádek pochází z roku 1750, kdy osecké panství vlastnili Šternberkové. Co se týče buližníkového suku, na kterém letohrádek stojí, tak tady jako projev díku za ochranu před morem stál na konci 17. století morový sloup se čtyřmi svatými – Kristýnou, Hátou, Vavřincem a Floriánem,“ uvedl člen zastupitelstva obce Osek a místní rodák a patriot Michal Čelechovský. Sloup byl následně demontován a zmizel neznámo kam. Kolem roku 1720 pak měla na tomto vrchu stát poustevna.

Dnes se z někdejšího letohrádku Kamýk zachovalo jen torzo. „Původně to byla zastřešená obdélníková stavba 13x10 metrů a sloužila jako taneční sál pro panstvo. Nyní jsou to dvě souběžné zdi a čtyři okna. Do této podoby byly pozůstatky upraveny svépomocí občanů mezi léty 1979-1981,“ řekl Michal Čelechovský, který vřele doporučuje návštěvu místa za tmy, jelikož je Kamýk ze dvou stran osvětlen: „Jak světlo prosvítá těmi okny, vytváří to neuvěřitelnou atmosféru a jste jako na Kamelotu. To jenom čekáte, kdy vyjede král Artuš,“ dodal.

Za denního světla pak doporučujeme rozhlédnout se z letohrádku do dáli, kde jsou k vidění okolní obce a krásná krajina. „Vidíme do daleka. Jsme 420 m n. m., takže na jihovýchodní straně vidíme až Rožmitálsko. Ze severu máme březinské hradiště, slovanské osídlení, na jihu je Kotel a na východě a západě je Žďár a Vršíček, takže jsme uprostřed takového kříže, což zvyšuje energii tohoto místa,“ popsal výhledy člen zastupitelstva.

Energetická brána

Přímo na letohrádku pak podle Michala Čelechovského také najdete významné energetické místo: „Naši předkové na místa, která pro ně měla nějaký duchovní význam, umisťovali energetické brány k očištění negativních lidských energií, které by tam lidé vnesli. My jsme přišli po schodišti, což je původní přístupová cesta na letohrádek. Na konci toho schodiště se nachází tahle přírodní energetická brána, takže návštěvník si to tam může vychutnat, je to velice příjemné,“ sdělil pan Čelechovský.

Pod letohrádkem se nachází také starý židovský hřbitov.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio