Navštivte borový ráj v Plzni. Arboretum Sofronka je evropský unikát

7. červen 2024

Borový ráj, i tak se říká Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci. Patří k rekreační oblasti Boleveckých rybníků a představuje jednu z největších sbírek borovic na euroasijském kontinentu.

„Na světě je kolem 120 druhů rodu Pinus, borovice, my jsme jich zkoušeli přes 70 druhů. Do dnešního dne jich tady máme více než 40 a 15 mezidruhových kříženců,“ říká s hrdostí správce Sofronky Jan Kaňák. Mezi borovicemi vyrůstal, arboretum v r. 1956 založil jeho otec Karel Kaňák. Původně bylo jedním z pracovišť Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti se sídlem ve Strnadech u Zbraslavi nad Vltavou.

Víkend otevřených zahrad

„Naše arboretum je specializované lesnické, čili veškeré výsadby byly prováděny lesnickým způsobem v pravidelných sponech metr na metr nebo dva metry na dva metry,“ upozorňuje na další výjimečnost Sofronky Jan Kaňák, arboreta totiž většinou bývají parkového typu. Desetitisíce sazenic nejrůznějších druhů borovic z celého světa postupně zabraly 26 ha lesní plochy, kde rostly bez lidských zásahů čistě na principu přírodního výběru.

Veřejnosti se Sofronka otevřela v r. 2010

Otevírací doba:

duben – říjen

pondělí / 9:00 - 17:30

úterý – čtvrtek / 9 - 16

pátek / 9:00 - 14:30

sobota – zavřeno

neděle / 10 - 16 - jen 1. neděle v měsíci

(14 - 16 komentovaná prohlídka)

listopad – březen  

pondělí – pátek  / 9 - 15

sobota, neděle – zavřeno

V plzeňském arboretu si můžete projít dvě naučné stezky, o borovicích a o včelách a včelařství. Za donesená jablka a mrkev vám budou vděční daňci ve zdejší oboře. „Dopoledne tu máme frmol, turisté tu můžou potkat klidně i čtyři třídy najednou, docházejí k nám z plzeňských i mimoplzeňských škol na různé programy o přírodě, včelách, o zvířatech,“ vyzdvihuje zdejší výuku lesní pedagogiky vedoucí arboreta Martina Kováříková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Městským majetkem se Arboretum Sofronka stalo v r. 2010, téhož roku bylo zpřístupněno pro veřejnost. Od té doby si sem cestu nacházejí další a další návštěvníci. „Když pominu zpěv ptáků, kterých je tady poměrně dostatek, nejkrásnější a nejzajímavější je v arboretu vůně, vůně borového lesa,“ usmívá se správce Jan Kaňák. Díky hladkým pylovým zrnům není pyl jehličnanů alergenní. Procházku Sofronkou si tedy kdykoli, i v době kvetení borovic, mohou dopřát také alergici.

Spustit audio