Název parku v Červeném Hrádku si místní vyberou sami. Hlasování už začalo

17. únor 2022 14:21, aktualizováno

Obyvatelé čtvrtého plzeňského obvodu mají šanci vybrat název parku v Červeném Hrádku. Prostor poblíž Červenohrádecké ulice, kterému místní říkají "na parku", je dějištěm různých akcí a setkání, ale na své oficiální pojmenování dosud čeká. Lidé budou vybírat ze čtyř variant.

„Lokalita se nachází v blízkosti Červenohrádecké ulice, lemují ji ulice Ledová, K Haltýři a Křivá, místem rovněž protéká Hrádecký potok a nejbližším signifikantním místem je přilehlá vodní nádrž a pak také kaple svatého Šimona a Judy na nedaleké návsi,“ popsala místostarostka plzeňské Doubravky Lenka Kočová.

Celkem mohou lidé hlasovat pro čtyři varianty nového názvu parku. Dvě z nich navrhl 4. městský obvod, další vznikla v rámci pracovní skupiny Červený Hrádek, ve které jsou zastoupeni místní obyvatelé a spolky a poslední název vzešel z Odboru památkové péče magistrátu města Plzně.

„První z variant nese název park Ledová, což je podle přilehlé ulice. Druhá varianta počítá s pojmenováním Hrádecký park a to podle názvu části obvodu. Třetí a čtvrtá varianta má historický kontext. V lokalitě totiž dříve existoval rybník zvaný „haltýř“. Podle plzeňských památkářů v něm byla zadržována voda pro technické použití včetně chlazení. Název by zároveň odkazoval na dobu, kdy se utvářela podoba dnešní červenohrádecké návsi a okolní zástavby. V rámci pracovní skupiny Červený Hrádek vznikl pak návrh park U Rybníka a plzeňští památkáři navrhli název park Na Haltýři,“ vyjmenovala Lenka Kočová.

Hlasovat je možné až do 15. března

Hlasování začalo v úterý 15. února a probíhá na stránkách www.rozhodnetesami.cz. „Hlasování tentokrát probíhá v pozměněné formě. Lidé budou jednotlivým názvům udělovat známky, které v další fázi přepočítáme na body. Absolutní vítězem se stane návrh s nejvyšším počtem bodů. Posledním krokem pak bude schválení názvu parku naším zastupitelstvem,“ uzavřela místostarostka plzeňské Doubravky Lenka Kočová s tím, že pro nový název parku mohou lidé hlasovat až do 15. března.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související