Nedělní kulturní echo

16. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Plzeň žije „Historickým víkendem". Náměstí Republiky také dnes ovládnou strašidla a mumraje plzeňské už v 10 dopoledne, akce bude zakončena odpoledne krátce před 16. hodinou. Oživené prohlídky na dnešek nachystaly Diecézní muzeum, radnice a městská zbrojnice. Podrobný program „Historického víkendu" najdete na internetových stránkách: akce.plzen.eu.

Souběžně s „Historickým víkendem" se v krajské metropoli tradičně koná také „Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň". Patří mu zejména scéna U Branky, která se lidovými písněmi rozezní v 11 hodin. U nás, ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň, se pak odpoledne uskuteční „Mezinárodní koncert lidových muzik". Začátek je ve 14 hodin a vstup zdarma. Více se dozvíte na stránkách festivalu: mffplzen.eu

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla „Tanec Praha" dnes v rámci svého 25. ročníku zavítá do Sušice. Jeho posláním je umožnit co nejširší veřejnosti poznat současné trendy a vrcholná díla tanečně-divadelních oborů. Vás láká na komponovaný večer s názvem „Evropská taneční laboratoř" - a to na 20. hodinu do kina Sušice.

Komedii Williama Shakespeara „Jak se vám líbí" dnes - naposledy v této sezóně – uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a dosáhnout vnitřní harmonie, je útěk. Hru „Jak se vám líbí" můžete zhlédnout od 14 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Opereta Járy Beneše „Růže z Argentiny" dnes zazní v Komorním divadle v Plzni. Seňorita Dolores, mladá dáma z New Yorku, se má ujmout svého argentinského dědictví. Musí ovšem čelit nástrahám nejen protřelého zlosyna, ale i vlastních rozmarů. Příjemně sentimentální romance vás v Komorním divadle strhne do víru svého děje v 19 hodin.

Písně z děl Mozarta, Čajkovského, Smetany, Dvořáka a dalších skladatelů v podání sopranistky Liany Sass a tenoristy Vladimira Kovala si dnes můžete vychutnat na „Operní a operetní galashow" v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních - zváni jste na 19. hodinu 30. minutu.

„Jevištní všehochuť" - vystoupení studentů herecké školy Blanky Luňákové nabízí od 19 hodin plzeňské Divadlo Dialog.

Pohádka „Čert a Káča" Divadla bez zákulisí jistě potěší děti v Sokolově - dnes od 15 hodin v sokolovském Městském divadle.

Zábavné odpoledne s názvem „Tátohrátky aneb S tátou za mořem" připravilo na oslavu dnešního Dne otců plzeňské občanské sdružení Motýl. Tátové s dětmi od 2 do 10 let budou mezi 15. a 18. hodinou vítáni na Ranči Šídlovák v Plzni u Šídloveckého rybníka, kde je čeká bohatý program.

Slavnostní Hubertskou troubenou mší, rybářským posezením s hudbou, zápasy v kopané a podvečerním koncertem v synagoze v Radnicích také dnes pokračují „Radnické kulturní slavnosti". Program je k dispozici na internetových stránkách města.

Na výstavu kosatců můžete ještě dnes zajít na Obecní úřad v Dlažově na Klatovsku. K vidění tam jsou zejména americké a francouzské odrůdy. Odbornou poradnu na místě zajišťuje pěstitel Pavel Novák. Výstava kosatců v Dlažově je otevřena od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu