Nedělní kulturní echo

23. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Festival „Živá ulice - Plzeňská setkání" pokračuje v Plzni. Vyvrcholením úvodního dvoudenního „Vítání léta" bude vztyčení festivalového totemu v 18 hodin v Proluce. Jeho dnešnímu vztyčení budou v Proluce předcházet dvě divadelní představení. Kompletní festivalový program je k dispozici na webu www.zivaulice.eu.

Šermířům, lukostřelcům, trhovcům, řemeslníkům a tanečníkům patří o tomto víkendu nádvoří zámku v Čečovicích na Domažlicku. Na „Historický víkend" jste tam zváni také dnes od 10 do 17 hodin. Těšit se můžete také na oživené prohlídky zámku.

Hudební, taneční a divadelní vystoupení; ukázky historického šermu, volného létání a výcviku dravců a práce s koňmi; výtvarné ateliéry pro děti i dospělé a řemeslný jarmark vás čekají na „Manětínských městských slavnostech" v zámecké zahradě v Manětíně. Zahájeny budou v 10 hodin a potrvají do pozdního odpoledne.

Na „Druhý tradiční Krasoduch aneb Divadlem, písní a tancem proti trudomyslnosti" láká vodní hrad Švihov. Krasodušní rej vypukne na hradním nádvoří také v 10 hodin.

„Probuzení Barbořiných varhan" - to je titul dnešního benefičního koncertu, který se od 15 hodin uskuteční v Meditační zahradě v Plzni. Účinkovat bude Komorní orchestr studentů plzeňské konzervatoře s dirigentem Martinem Červenkou, jako host pak harfista Jiří Vyšata. Výtěžek bude věnován na opravu cest v Meditační zahradě.

Na kolonádě v Mariánských Lázních dnes vystoupí Západočeský symfonický orchestr. Koncerty se konají v 10:30 a v 16 hodin.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni má v plánu nedělní odpolední představení. Velké divadlo uvádí předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany „Tajemství". Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 14. hodinu.

Komedii Antonína Procházky „Kouzlo 4D" nachystalo Komorní divadlo v Plzni. Komedii plnou satiry a inteligentního humoru můžete v Komorním divadle sledovat od 16 hodin.

V Klatovech dnešním dnem končí „Klatovské divadelní slavnosti". Nedělní program přehlídky ochotnických divadelních spolků a společností zahrnuje 3 představení, první z nich začne na nádvoří jezuitské koleje v 10 hodin. Podrobnosti jsou k dispozici na internetových stránkách klatovského Městského kulturního střediska.

Součástí cyklu „Léto na Mouřenci" je i dnešní přednáška „Život na Šumavě v letech 1918 - 1946". Připravil ji architekt Karl Suchy, vysídlený rodák, předseda podpůrného spolku svatého Mořice a jeden z hlavních iniciátorů opravy kostela v 90. letech, poslechnout si ho můžete od 14 hodin. Následovat bude komentovaná prohlídka kostela a kostnice na Mouřenci.

„Dobro došli aneb Chorvatsko očima Čechů" - soutěžní výstavu s tímto názvem můžete zhlédnout v Městské galerii Nepomuk. Najdete tam 50 nejlepších výtvarných děl žáků nepomuckých základních škol, které ze shromážděných prací vybrali zástupci plzeňského Eurocentra a nepomucké radnice. O konečném vítězi rozhodne hlasováním veřejnost. Výstava v Městské galerii nepomuk je přístupná dnes od 9 do 15 hodin.

Dnes naposledy můžete v Muzeu Českého lesa v Tachově zavítat na výstavu ke 40. výročí založení tachovského dětského sboru.

„Hrnečku vař!" - veselou pohádku o kouzelné babičce, hodné holčičce, mlsném kocourovi a o hrnečku, který vařil, vařil a vařil, sehraje dnes v zahradě Měšťanské besedy v Plzni Divadlo Dráček. Představení je vhodné pro děti od 3 let, vstup na zahradu možný pouze budovou Měšťanské besedy. Začátek je ve 14 hodin a 30 minut.

Spustit audio

Více z pořadu