Neil Diamond: Beautiful Nois

Jedním z nejprodávanějších hudebníků všech dob a uznávanou hvězdou populární hudby je americký zpěvák, skladatel, kytarista a pianista Neil Diamond. Po celém světě prodal přes 130 miliónů desek. Před několika dny oslavil své 82. narozeniny.

Přesto, že je dnes třetím nejúspěšnějším umělcem na světě, chtěl být původně něčím úplně jiným. V živém rozhovoru v americké televizní talk show Larryho Kinga se zmínil, že si od mala přál být lékařem. Chtěl najít lék na rakovinu, na kterou zemřela jeho babička, vždycky ho zajímaly přírodní vědy. Už od dětství ho ale zajímalo i psaní písní a také psaní poezie. Měl talent. Když psal básně pro dívky, které ho přitahovaly ve škole, brzy se naučil, že si často získal jejich srdce. Jeho mužští spolužáci si toho všimli a začali ho žádat, aby pro ně napsal básně, které by zazpívali a použili se stejným úspěchem. Jako úspěšný šermíř získal Neil Diamond šermířské stipendium a tak mohl studovat vysokou školu. Často se ve třídě nudil a psaní textů písní se mu více zamlouvalo. Jenže během studií na universitě začal psát písně pro hudební vydavatelství za 50 dolarů týdně a tak těsně před dokončením studií z univerzity odešel.

Tak začala jeho cesta za slávou. Začal hrát po klubech a ještě neměl svůj vyhraněný styl, hrál od všeho trochu, od rocku, folku, country i gospelu. Když natočil svůj první sólový singl, byl neúspěšný a tak dál vystupoval po klubech a skládal. A dočkal se. Úspěch se dostavil po několika letech, v roce 1972 byl se svým hitem Song Sung Blue první v americkém žebříčku. A to svoji první kytaru dostal až ke svým šestnáctým narozeninám.

Jednu z jeho písní u nás nazpíval Karel Gott pod názvem Nádherný chór.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.