To nejcennější jsou vztahy s blízkými, říká biskup Tomáš Holub

25. prosinec 2019
Zprávy

Vánoce bývají bohužel často hektické a plné shonu. Pokud se dokážeme zastavit, můžeme odhalit jejich hlubší rozměr, řekl ve vánočním poselství plzeňský biskup Tomáš Holub.

Na časy, kdy jako malý chlapec psal Ježíškovi, zavzpomínal ve vánočním poselství pro naše posluchače také plzeňský biskup Tomáš Holub. „Doma jsme měli takovou specifickou verzi, povídali jsme si spolu a Ježíšek jenom poslouchal,“ vzpomínal.

Podle biskupa je Ježíšek ve své vánoční dětské podobě lidem přístupnější. „Je to ten maličký, který se stane potom zachráncem lidského rodu, a v té maličkosti a je přístupnější,“. Vánoce se v Česku během 30 let trochu proměnily. „Vrátil se advent, top je velmi pozitivní, a můžeme si také dovolit opravdu štědré Vánoce,“ míní duchovní.

Blízcí jsou nám oporou

Na Štědrý den biskup obědval s bezdomovci. To je setkání, které pořádá oblastní charita na biskupství. Pak byla mše ve 22 hodin a následně tradiční půlnoční mše. Obě bohoslužby proběhly v kostele u Františkánů, katedrála je totiž v rekonstrukci.

Na Vánoce by si lidé měli podle Tomáš Holuba uvědomit hlavně důležitost vztahů s blízkými lidmi. „Já bych nám všem přál, aby to bylo spojeno se setkáním s těmi nejbližšími, které máme rádi, abychom si uvědomili, že to nejdůležitější, co máme, jsou vztahy, které nás těší v těch těžších i běžných situacích,“ řekl.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio