Nejdříve se rozcvičte a potom hurá na jablka! Zrušené akce jsou zpět

15. září 2021 12:38, aktualizováno

Kvůli epidemické situaci se v uplynulých měsících nemohl uskutečnit tradiční Krajský půlmaraton a celá řada dalších akcí. Patří k nim například i Festival regionálních potravin. Plzeňský kraj se proto rozhodl během září obě tyto oblíbené akce připomenout a alespoň částečně je nahradit. Už zítra se proto v plzeňském Škodalandu uskuteční rozcvička Krajského půlmaratonu. A další akcí, která nahradí to, co covid vzal, budou 26. září Slavnosti jablek v Nebílovech.

„Společně s trenérem Jiřím Maškem z plzeňských Tempo Makers jsme se rozhodli, že na čtvrteční odpoledne připravíme bohatý program, kde se začínající i aktivní běžci dozvědí, jak správně běhat a jak se na běh připravit. Rozcvička bude zaměřená na rozvoj v oblasti síly, rychlosti, dynamiky, výbušnosti a koordinace. Připraveno bude také několik stanovišť, kde si budou moci zájemci vyzkoušet zajímavá cvičení. Například na koordinačním žebříku nebo na nízkých a vysokých překážkách," uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová za ODS.

Na své si přijdou také děti, pro které je připravený závod na oválu. Hudebou akci doprovodí DJ Petr Berka. Na programu bude i ukázka japonského bojového umění v podání Aikido klubu Plzeň.

Rozcvička začíná ve čtvrtek v 15:30 a vstup je zdarma. Registrace předem není podmínkou. Všechny podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách Plzeňského kraje.

Do Nebílov na Slavnosti jablek a Regionální potravinu

Další akce, na které se podílí Plzeňský kraj, budou 26. září Slavnosti jablek v Nebílovech. Letošní ročník bude netradiční, protože program doplní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

Přímo na místě budou moci návštěvníci regionální potraviny nejen ochutnat, ale i si je přímo od výrobců koupit. "Z programu bych ráda zmínila Jakuba Smolíka, dětský sbor Lukaváček či kapely Devítka a Šumaři. Zajímavá bude také ukázka vaření jablek. Na akci se bude i hodně soutěžit. Dospělí by se například mohli utkat v soutěži o nejlepší sladký jablkový moučník. Děti se zase zabaví při různých tvůrčích dílničkách. Pro fanoušky velkých strojů je připravena výstava historické i nové zemědělské techniky,“ uzavřela hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio