Nejhlubší hlas na české scéně

Jeho hlas patřil na české hudební scéně k nezaměnitelným. Poprvé si na jevišti zazpíval v roce 1961 a dnes, i když do muzikantského nebe odešel v roce 1999, je stále považován za skutečnou legendu naší country.

Většina lidí bere písničky jako zvukovou kulisu. Existují však posluchači, dělící si hudební produkci na dvě části. Na oddechové písničky, mající líbivou melodii, a potom na druhou část, ve které jsou skladby, jejichž text je důležitý stejně jako melodie. Takové měl ve svém repertoáru Ladislav Vodička.

Majitel patrně nejhlubšího hlasu na české scéně country muziky nikdy netvrdil, že jeho tvorba spadá do kategorie kdovíjaké poezie. Ono to ani nešlo, neboť se o něm mluvilo jako o strýčkovi zálesákovi, který se náhodou ocitl mezi elektrickými kytarami. Ani jeho zpěv se nedal klasifikovat jako úplně dokonalý. Spíše se jednalo o něco, mezi zpěvem a vyprávěním. Byl velkým milovníkem Divokého západu a znal dopodrobna jeho historii. Jednou se zmínil o tom, že to u něho začalo už v mládí četbou rodokapsů a dobrodružných knih. A romantiku v jeho písničkách lze najít i doma, když zpíval o Rychlíku do Kolína, Městu chat a dalších. To vše způsobilo, že desky s jeho hlasem byly žádanější než ty, které natočily největší pěvecké hvězdy. Jedna z nejoblíbenějších skladeb v jeho repertoáru byla o hrdinovi jménem Shane.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio