Nejlepší horští záchranáři v Evropě? Možná právě ti naši

13. září 2017

Narodil se na Štědrý den v Plzni, dětství strávil v Karlových Varech a později se jako vystudovaný stavební projektant přestěhoval i s manželkou na Boží Dar. Krušné hory ho natolik učarovaly, že se přidal k Horské službě. Nejdřív jako dobrovolný člen, později jako profesionál. Dnes je Rudolf Chlad jejím ředitelem.

Po několikaleté přestávce, kdy se věnoval vrcholové politice a byl poslancem, se tak vrací ke své milované Horské službě. V uplynulých letech byl jejím čestným členem poté, když si na českých horách odsloužil čtyři desetiletí.

O tom, zda se funkce ředitele ujme, musel Rudolf Chlad nějaký čas přemýšlet. „Přece jenom jsem už v důchodu a s manželkou jsme najeli na úplně jiný životní režim. A k tomu máme pět vnoučat. Po konzultacích v rodině jsem ale nakonec dostal souhlas," řekl s úsměvem Rudolf Chlad.

S nabídkou, aby se vrátil do aktivní služby, přišla správní rada společnosti Horská služba ČR. Tedy její zřizovatel, jímž je Ministerstvo pro místní rozvoj. Jak Chlad zdůraznil, nikam se sám nehrnul, ale oslovení ho potěšilo.

Podle Rudolfa Chlada je Horská služba stabilizovaná a plní všechny své úkoly. Po nástupu do funkce se hodlá zaměřit především na dotažení některých legislativních věcí souvisejících s činností horských záchranářů.

Jak se člověk stane členem Horské služby? Co všechno musí umět? Obstojí čeští horští záchranáři v porovnání s konkurencí? A jak se mění chování návštěvníků lyžařských areálů?

Poslechněte si celý rozhovor s Rudolfem Chladem.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio