Nejstarší plzeňský kostel i tajemná márnice aneb Vítejte na Doubravce

1. září 2020

Dominantou plzeňské městské části Doubravka je bezpochyby kostel sv. Jiří. Je také považován za nejstarší kostel na území města Plzně.

Ke kostelu patří jak přilehlý hřbitov, který byl v minulosti celkem čtyřikrát rozšířen, tak i márnice, v níž se v 19. století nalézala sběrná kostnice. Bylo zjištěno, že se jedná o kosti pocházející ze středověku, které na sobě nesly stopy násilí, což nasvědčuje tomu, že se mohlo jednat o válečníky. Na konci 19. století se však do kostnice vloupala doubravecká mládež a kosti rozházela po hřbitově. Město se pak rozhodlo kosti raději nechat pohřbít v hromadném hrobě a dále je nezkoumat, jak uvedl architekt Jan Soukup. 

Datace kostela je nejasná

To, kdy byl kostel sv. Jiří postaven, není dosud jasné. Dle legendy jej měl postavit sám svatý Vojtěch v desátém století, konkrétně v roce 993, to je však dle Jana Soukupa nereálné: "To je velice nepravděpodobné. On přišel z Říma v listopadu a v únoru tady z toho kraje pokračoval dál. Čili za tři měsíce v zimě, co by tak asi mohl postavit, tak nanejvýš chajdu z listí. Takže z té doby kostel nepochází, pochází z konce 12. nebo ze začátku 13. století."

Krásný zvenku i zevnitř

Kostel většina z nás může běžně obdivovat spíše jen zvenčí, ale i uvnitř se naskýtá krásný pohled. Nachází se zde například renesanční křtitelnice, Doubravecká madona, rokokový oltář, či několik zajímavých obrazů. Na jednom z nich je kupříkladu i svatý Jan Nepomucký, jiný zase znázorňuje kostel sv. Jiří ještě před jeho přestavbou. "Přestože kostel vypadá starobyle a téměř jako nedotčený, tak určitě tady probíhá farní život, kdy se tady každou neděli scházíme k bohoslužbě a krom toho je to i prostor, kde se křtí, oddává i loučí, neboli pohřbívá," řekl moderátor společné duchovní správy ve farnosti Plzeň Lobzy Evžen Rakovský.

Potomek rodu, který se o kostel staral

Obyvatelka Plzně Drahomíra Spěváková je potomkem rodiny Vaníčků a Nesnídalů, kteří se prakticky celý život starali o kostel sv. Jiří a jeho okolí. "Kdysi byl hřbitov kratší a byla tam škola, kde moji předci bydleli a chodily tam děti z celé Doubravky. Když se potom hřbitov rozšířil, škola se zbourala a vedle se postavil domek, který tu stojí dodnes. Děda si tu udělal i studni, která je tu dodnes a funguje pro lidi, kteří na hřbitově potřebují zalévat," uvedla paní Spěváková.

Místo odpočinku, ale i toho aktivního

Okolí kostela sv. Jiří na Doubravce neznačí jen místo posledního odpočinku, ale také, když odhlédneme od hřbitova, lokalitu například pro různé sportovní vyžití. "Jsme moc rádi, že lidé toto místo využívají k relaxaci i zábavě, protože právě u kostela sv. Jiří se koná každoročně největší plzeňská pouť. Jedná se také o ideální místo pro procházky a pokud by si lidé chtěli tu trasu prodloužit, můžou vyrazit k rozhledně Chlum," doporučuje mluvčí městského obvodu Plzeň 4 Jan Švábek.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio