Některá dětská hřiště jsou zavřená, jiná se pravidelně dezinfikují

4. březen 2021 18:00, aktualizováno

Otevřená dětská hřiště uprostřed sídlišť nejsou v každé obci samozřejmostí. Kvůli koronavirové pandemii nesmí děti na hřiště například v Dobřanech či Přešticích na jižním Plzeňsku.

Na rozdíl od nedaleké Plzně se hřiště v Dobřanech uzavřela. Na toto opatření se v Dobřanech ozývají jak souhlasné, tak rozhořčené reakce lidí. „Stejně se všichni scházejí okolo toho hřiště, takže to nemá cenu,“ sdělil Jiří z Dobřan, který si s dětmi vyrazil na procházku.

Také v Přešticích je uzavřeno na 30 hřišť, ta se po zimně ani otevřít nestihla. „Provoz je stanoven provozními řády od dubna do října. Přestože sezóna hřiště má být zahájena až za měsíc, umístili jsme na jejich ohrazení výstražné pásky,“ oznámil Karel Naxera z TOP09.

V Blovicích jsou nepřístupná jen ta hřiště, kde se scházelo větší množství dětí a mladistvých. Jedná se například o skatepark v areálu Sokolovny nebo o dopravní hřiště ve škole. „Co se týká hřišť, která jsou umístěna ve vnitroblocích sídlišť, ta budou otevřena,“ sdělil nezávislý starosta Blovic Robert Zelenka.

V Plzni jsou hřiště otevřená

V Plzni si děti na hřištích hrát mohou. Pravidelně jsou však dezinfikovaná dobrovolnými hasiči. Dvakrát v týdnu hasiči dezinfekcí ošetřují všechny prolézačky, houpačky a místa, kterých se děti dotýkají. Stejné podmínky platí například i v Klatovech.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio