Některé hrady na západě Čech otevřely své brány

30. prosinec 2014

Už dávno neplatí, že se po letní sezoně naše památky uzavřou a lidé se do nich podívají zase až napřesrok. Naopak. Návštěvníci si zvykají, že na prohlídku mohou vyrazit i ve volném čase mezi Vánocemi a Silvestrem a jinak tomu není ani letos. Až do Nového roku je například přístupný i nejvýše položený královský hrad u nás, Kašperk.

Zimní prohlídky Kašperku už mají v kalendáři zdejších akcí své pevné místo a na své si tady přijdou i ti návštěvníci, kteří hrad navštívili třeba o prázdninách. Od těch letních prohlídek se totiž ty zimní výrazně liší, říká kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda: "Tentokrát máme připraveny dva hlavní programy. Prvním je prohlídka o životě na hradě, která se jmenuje Vánoce a zima na středověkém hradě. Jak už název napovídá, tentokrát se budeme věnovat především životu na středověkém hradě v zimním a vánočním období."

Druhý program na Kašperku zavede návštěvníky přímo ke štědrovečernímu stolu krále Karla IV., a to prostřednictvím speciální oživené prohlídky, jak doplňuje Zdeněk Svoboda: "Návštěvníci se zde seznámí s vánočními zvyky, tradicemi i dobrotami z doby Karla IV., protože máme pro tuto prohlídku jedinečný pramen - místní kněz Jan z Holešova zaznamenal všech těch sedm štědrovečerních zvyků, jak se měly dodržovat a provádět. Co je zajímavé, je i to, jak se porušovaly."

Návštěvníci se ale nemusejí na hodovníky jenom dívat a i oni se mohou na Kašperku posilnit, připraveno je teplé občerstvení a také vytápěná místnost, kde se mohou zahřát.

Na zimní prohlídky zve i Švihov a Horšovský Týn

Na zimní prohlídku hradu můžete zajet i do Švihova. Prohlídky jsou každý den až do 4. ledna a vycházejí vždy v 11 a ve 13 hodin. Návštěvníci si tady také mohou prohlédnout výstavu papírových modelů a kastelán hradu Lukáš Bojčuk upozorňuje na jeden unikát. "Zajímavým modelem, který nám byl zapůjčen ze zámku Moritzburg, je model hradu, kde jsou mechanicky vyjížděcí kulisy z natáčení Tří oříšků pro Popelku a návštěvník si může prohlédnout, jak při natáčení Popelčina obydlí hrad byl proměněn filmovými kulisami."

Hrad a zámek Horšovský Týn

Pozadu nezůstává ani Horšovský Týn. Podle zdejšího kastelána Jana Rosendorfského tady návštěvníci dokonce uvidí něco, co jindy ne: "Hned za velkou vstupní bránou máme archeologický nález. Je to velká vlčí jáma, je to takový fortifikační, renesanční prvek. A je to jedna z mála šancí tento archeologický nález vidět." Na Horšovském Týně ani letos nechybí vánoční výzdoba nebo vzácný voskový betlém.

autor: en
Spustit audio