Němcovi chtěli chatu. Nakonec mají nádherný zámek

20. říjen 2022 12:29, aktualizováno

Němcovi jezdili na dovolenou ke Hracholuskám. Rozhlíželi se, zda by se zde nedala koupit nějaká nemovitost. Zvažovali chatu, nebo drobný památkový objekt. Nakonec bylo všechno jinak.

Naskytla se možnost koupit za babku zámek s velikou zahradou. Němcovi tomu nemohli veřit. Zámek totiž nikdo nechtěl, byl ve špatném stavu a zarostlý jako v pohádce o Šípkové Růžence, jak uvedl Ondřej Němec a jeho švagrová Gabriela Němcová. A pak už přišly hodiny, dny, měsíce a roky práce, až se zámek vyloupl v dnešní podobě a dokonce je dnes vyhledávaným místem pro romantické svatební obřady.

Zámek byl hodně zchátralý, a tak se začínalo nejdříve vyklízet a opravovat. A děly se věci, například při malování místností se po odkrytí starých nátěrů začaly objevovat originální štuky a kresby. "Naštěstí mladší bratr je umělecký štukatér, jezdí sem rád pracovat, baví ho, když něco nového najde a dokáže to zrestaurovat do původní podoby. A díky němu tu teď můžete obdivovat všechny ty úžasné stropy, třeba malované romantické andělíčky, stěny a další části zámku. Každý z rodiny se tu podílí, je nás hodně, umíme se domluvit," říká Ondřej Němec. A tak se se postupně opravovalo 32 místností a další vnitřní i venkovní části zámku.

Vybavení interiéru se hledalo všude

Na podlaze i na zdích byly často vidět obrysy nějakého nábytku. A protože se našly i nějaké historické dokumenty a fotografie, začalo hledání podobného nábytku. "Samozřejmě tady se skoro nic nedochovalo. Třeba kamna jsme postavili podle fotografií, skříně jsme dohledávali díky inzerátům. Například ta veliká v prvním patře u schodiště je přivezená až od Mnichova. V momentě, kdy jsme ji sem postavili, hned jsme věděli, že je to ona, že sem prostě patří, zapadla do rozměrů v podlaze a úplně tu halu tady rozzářila," popisují Němcovi.

Zámek má 32 místností, 88 oken, mnoho chodeb a také obrovskou zahradu. Zatímco muži se starají o stavební opravy a technické zajištění, ženy uklízí. "Na jaře před otevřením je vždy velký úklid, to se sjedou příbuzní z celé republiky a myjí se okna, čistí nábytek, luxuje a tak dále. Není toho málo, hlavně pavučiny se dělají pořád. Takže na jednom konci skončíte a můžete zase začít od začátku," vypráví s úsměvem Gabriela.

Kromě víkendových prohlídek od května do září se zde také konají pravidelně svatby a snem majitelů je také otevřít zde malou kavárnu. Tak, kdo by se chtěl zbavit starých kávových servisů, může je do Luhova darovat. Více informací o zámku najdete na internetových stránkách zamekluhov.cz.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.