Němčovice jsou druhou nejotevřenější obcí v Česku

3. říjen 2008
Tento pořad

Obec Němčovice u Rokycan je druhou nejotevřenější obcí v České republice. Stříbro v celorepublikové soutěži Otevřeno x Zavřeno získala obec se 132 obyvateli zejména díky rok fungujícím on-line přenosům a možnosti hlasových vstupů lidí do jednání zastupitelstva. Němčovice mají zároveň mezi 70 nominovanými úřady první cenu od veřejnosti. Pokračuje starosta obce Karel Ferschmann:

Až tři měsíce po Němčovicích zahájil on-line přenosy z jednání zastupitelstva Plzeňský kraj a letos v září také město Plzeň.

Němčovice zveřejňují na webu veškeré zápisy ze zastupitelstva i rady, nejen pouze usnesení jako většina českých měst. Návštěvnost stránek obce se pohybuje mezi 9000 až 10.000 měsíčně.

Logo

Vítězem šestého ročníku Otevřeno x Zavřeno se staly Semily. Nejhorší postoj k občanům má podle porotců stavební úřad Karlových Varů. Spolu s Němčovicemi skončil na druhém místě úřad ombudsmana Otakara Motejla za prosazení změny jednacích řádů obcí tak, aby se občané mohli vyjadřovat k jednání zastupitelstva při zasedání.

Němčovice dostaly i cenu veřejnosti za nejlepší přístup k poskytování informací, v opačné kategorii "vyhrálo" ministerstvo pro místní rozvoj.

Němčovice, které delší dobu sbírají v ČR ceny za webové stránky, se v roce 2006 proslavily tím, že jako česká obec málem vyhrály slovenskou soutěž Zlatý erb. Loni v únoru zase Němčovice vyhlásily celorepublikovou anketu ke stavbě radaru v Brdech. Koncem letošního srpna obec v referendu rozhodla, že lidé nesmějí v neděli a o svátcích sekat trávu sekačkami nebo pracovat s cirkulárkami a hlučnými stroji.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio