Nemocnice v Sušici opět otevřela internu a chirurgii

6. leden 2020 15:35

Sušická nemocnice má znovu v provozu lůžkové interní a chirurgické oddělení a jednotku intenzivní péče. Novému provozovateli, tedy městské společnosti Sušická nemocnice se podařilo zajistit dostatek personálu a oddělení otevřít. Na internu se pacienti vrátí po několika měsících, chirurgie byla uzavřená dva roky.

Chirurgie má dvacet lůžek na nových moderních dvou až třílůžkových pokojích, které mají vlastní sociální zařízení. Oddělení JIP, sloužící pro chirurgii i internu má osm lůžek, z toho jsou dva aseptické boxy pro infekční pacienty. Dvacet lůžek nově nabízí i interní oddělení.

Nemocnice Sušice

„Příběh sušické nemocnice sleduji dlouho. Když jsem byl vedením v září vyzván, byl jsem zrovna volný, což souviselo se změnou majitele nemocnice v Roudnici. Rozhodoval jsem se, kam nastoupím. Ta nabídka se mi líbila, protože nemocnice je malá. A tyto malé nemocnice by měly v systému zdravotní péče hrát nějakou roli,“ popsal svou cestu do Sušice lékař Ondřej Krajník, který je zároveň zdravotním ředitelem nemocnice.

Sestřičky se vrací z jiných oddělení, ale třeba i ze supermarketu

V úterý mají v sušické nemocnici první plánovanou operaci, ve středu už jich je sedm a jsou zde pochopitelně připraveni i na akutní případy. Interna se zaplní v řádu dnů, chirurgie do jednoho týdne.

„Po dobu zavření jsme pomáhali na jiném oddělení,“ řekla zdravotní sestra Jana Mikulová. „Myslím, že se všechno podařilo dát kupy a že všechno bude šlapat tak jak má.“

„Podařilo se nám sehnat lékaře mimo Plzeňský kraj,“ vysvětlil ředitel nemocnice Václav Rada. „Hodně doktorů bude dojíždět z Roudnice. Budou tady přespávat. Služby budou mít doktoři, kteří dneska pracují třeba na záchrance nebo v jiných nemocnicích. Začínají přicházet lidi, kteří odsud odešli a chtějí nemocnici pomoci,“ upřesnil Rada. Nemocnice přijala osm lékařů a kolem dvaceti zaměstnanců středního zdravotního personálu. Přicházejí i sestřičky, které musely dělat mimo obor, třeba v supermarketu. „Jsme rádi, že jim můžete nabídnout práci ve zdravotnictví, protože sem patří,“ dodal ředitel Václav Rada.

Nemocnice poskytuje zdravotní péči pro region Sušicka a centrální Šumavy se spádovou oblastí téměř 50 tisíc obyvatel.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio