Neváhal a pomohl. Mladý muž ze Sokolova se stal vhodným dárcem kostní dřeně pro vážně nemocnou ženu

21. srpen 2023

Jan Pollner ze Sokolova je v registru dárců kostní dřeně 7 let. Loni na podzim mu zazvonil telefon. Byl totiž vhodným dárcem pro vážně nemocného člověka. Neváhal a pomohl.

I letos Český národní registr ocenil dárce kostní dřeně. Mezi 56 lidmi byl také 27letý Jan Pollner ze Sokolova. V registru je už sedm let. Když mu loni na podzim zazvonil telefon, ani nevěřil, že právě teď přišel ten moment, kdy může pomoct.

Letos získal ocenění

„Nevěřil jsem tomu, že mi volají z Plzně. Oslovili mě s tím, že jsem jedním ze čtyř potenciálních dárců, jestli jsem si to nerozmyslel a jestli bych se mohl dostavit na kontrolní vzorek a lékařskou prohlídku. Tím to začalo,“ vzpomíná Jan Pollner.

Všechna vyšetření dopadla dobře, a tak mohl darovat. Zvolil způsob z krve. „Čtyři hodiny jsem byl napíchnutý na dvou jehlách. Čtyři hodiny jsou dlouhé, ale nic co by se nedalo zvládnout,“ říká. Jeho dřeň pomohla padesátileté ženě z Česka. „Pokud by s tím paní neměla problém, rád bych se s ní setkal, jestli to k něčemu bylo a jestli to pomohlo. Jsem rád, že jsem se rozhodl pro to, abych byl v registru, protože nebýt toho, tak se pro paní nemusel nikdo najít,“ doplnil.

Spustit audio