Starodávná „pucíkatá“ polévka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní době. Vždyť polévka je grunt!

Suroviny na polévku:

1 hrst sušených hřibovitých hub
1 mrkev
1/8 celeru
2 snítky dobromysli
2–3 lžíce světlé máslové jíšky
100 ml sladké smetany
sůl

Na „pucíky“:

1 vejce
1 lžíce studené vody
hladká mouka

Postup:

Houby nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme asi 30 minut nabobtnat.
Potom přilijeme vodu na celkový objem 1,5 litru a vaříme cca 20 minut.

Přidáme najemno nastrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a dobromysl. Osolíme a vaříme dalších 5 minut.

Mezitím v misce rozšleháme vidličkou vejce s vodou a postupně přisypáváme mouku, až vznikne nepříliš husté těstíčko – o málo hustější než těsto na lívance.

Přes cedník nalijeme těstíčko do vroucí polévky. Když „pucíky“ vyplavou na povrch, polévku zahustíme jíškou a krátce povaříme.

Na samý závěr zalijeme smetanou, která polévku zjemní. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.

Před podáváním odstraníme vyvařenou dobromysl.

Celková doba přípravy polévky podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu, včetně doby potřebné k nabobtnání hub.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.