Álú Gauranga

podle plzeňského učitele Véd Miroslava Šichmana.

Suroviny:

  • 10 větších brambor
  • 1 malý květák
  • 6 středních rajčat
  • 500 ml smetanového jogurtu
  • sůl - nejlépe černá himálajská, jinak pokud možno nejodizovaná, přírodní
  • směs mletého koriandru, černého pepře a římského kmínu
  • kurkuma
  • zelená petržel

Postup:

Brambory nakrájíme na plátky a vyložíme jimi jednu vrstvu v máslem vymaštěné zapékací misce nebo pekáčku. Posolíme a posypeme směsí mletého koření. Koření by mělo být čerstvě namleté, jinak nemá takový efekt, chuťový ani zdravotní.

Další vrstvou jsou drobné růžičky květáku a čtvrtky rajčat, opět přidáme sůl a koření. Zalijeme částí jogurtu, který rozředíme 200 ml vody, s rozmíchanou lžičkou kurkumy. Takto jednotlivé vrstvy střídáme, průběžně je posypáváme i zelenou petrželkou.

Poslední vrstvu tvoří brambory se solí a kořením. Přikryjeme a dáme do trouby předehřáté na 200° C, pečeme 20 až 30 minut.

Podávat můžeme horké i studené, posypané zelenou petrželkou. V originálu receptu se místo petrželky používá zelený koriandr.

Dobrou bengálskou chuť přeje Šyamananda dás!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.