Álú Gauranga
podle plzeňského učitele Véd Miroslava Šichmana.
Suroviny:
- 10 větších brambor
- 1 malý květák
- 6 středních rajčat
- 500 ml smetanového jogurtu
- sůl - nejlépe černá himálajská, jinak pokud možno nejodizovaná, přírodní
- směs mletého koriandru, černého pepře a římského kmínu
- kurkuma
- zelená petržel
Postup:
Brambory nakrájíme na plátky a vyložíme jimi jednu vrstvu v máslem vymaštěné zapékací misce nebo pekáčku. Posolíme a posypeme směsí mletého koření. Koření by mělo být čerstvě namleté, jinak nemá takový efekt, chuťový ani zdravotní.
Další vrstvou jsou drobné růžičky květáku a čtvrtky rajčat, opět přidáme sůl a koření. Zalijeme částí jogurtu, který rozředíme 200 ml vody, s rozmíchanou lžičkou kurkumy. Takto jednotlivé vrstvy střídáme, průběžně je posypáváme i zelenou petrželkou.
Poslední vrstvu tvoří brambory se solí a kořením. Přikryjeme a dáme do trouby předehřáté na 200° C, pečeme 20 až 30 minut.
Podávat můžeme horké i studené, posypané zelenou petrželkou. V originálu receptu se místo petrželky používá zelený koriandr.
Dobrou bengálskou chuť přeje Šyamananda dás!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.