Meruňkový džem s mandlemi
podle Jaroslavy Kreuzbergové.
Suroviny:
- 1,5 kg meruněk
- 0,6 kg želírovacího cukru
- 2 polévkové lžíce mandlových plátků
- 4 polévkové lžíce cherry likér
Postup:
Meruňky omyjeme, nechápe okapat a vypeckujeme. Polovinu meruněk rozmixujeme v mixeru a polovinu nakrájíme na malé kousky. Ovoce dáme do hrnce a přidáme želírovací cukr. Zamícháme a necháme 3 až 4 hodiny odležet. Pak vaříme pouze 3 minuty.
Před koncem varu přidáme mandlové plátky a cherry likér. Zkusíme, jestli nám směs dobře rosolovatí, případně sebereme pěnu. Nalijeme do skleniček, uzavřeme, postavíme víčkem dolů a necháme v klidu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.