Balíčky s překvapením

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

400 g mletého masa (½ vepřového, ½ hovězího)
1 menší cibule
1 vejce
1 – 2 nastrouhané vařené brambory
mletý pepř
sůl
olej nebo sádlo na potření alobalu
8 plátků anglické slaniny nebo uzeného bůčku
3 rajčata
2 papriky
1 cibule
4 vejce
trochu vegety
alobal

Postup:

Mleté maso dobře promícháme s najemno nakrájenou cibulí, nastrouhanými bramborami, vejcem, solí a pepřem. Směs rozdělíme na 4 stejné porce a vytvoříme z každé placičku. Připravíme si čtyři kusy alobalu, který budeme používat dvojitý, aby nám nevytekla šťáva, která je v tomto pokrmu vynikající.

Alobal potřeme olejem nebo sádlem, do středu dáme 2 plátky slaniny nebo bůčku, na slaninu položíme placičku z mletého masa, na ni rovnoměrně rozestřeme najemno nakrájená rajčata, papriku a cibuli (vše dobře promíchané).

Zeleninu poté trochu rozhrneme tak, aby uprostřed vznikl důlek, do kterého klepneme syrové vajíčko. Celý povrch posypeme vegetou. Stačí jí opravdu málo, jen na zvýraznění chuti.

Balíčky dobře uzavřeme, dáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 35- 40 minut při cca 160 °C. Pozor při otevírání balíčku, pára je velmi agresivní!

Vhodná příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, pečivo.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.