Zelný pohankový koláč
podle Josefa Jaroše z Lázeňského domu Konstantinovy Lázně.
Suroviny na těsto:
- 300 g pohankové mouky
- 120 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 4 lžíce vody
- sůl
Suroviny na náplň:
- 100 g drůbeží šunky
- 200 g hlívy ústřičné
- 800 g kysaného zelí
- 300 g zakysané smetany
- 200 g uzeného sýra do 30 %
- 1 cibule
- slunečnicový olej
- tymián a mletý pepř
Postup:
Pohankovou mouku prosejeme, přidáme špetku soli, změklé máslo, vejce, 4 lžíce vody a vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce 45 minut uležet. Mezi tím orestujeme na pánvi nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou šunku a hlívu. Přidáme do toho kysané zelí, tymián, mletý pepř a podusíme. Kdo chce, může i trochu přisladit.
S těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Vychladnou zelnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a nakonec zalijeme kysanou smetanou, do které jsme vmíchali strouhaný sýr. Pečeme při 180 °C, asi 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka