Jarní pečeně s nádivkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova.

Suroviny:

  • 600 g vepřového boku
  • 1 veka
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín, majoránka, muškátový květ
  • 1 hrst mladých kopřiv
  • 1 hrst listů pampelišek
  • 1 hrst květů sedmikrásek
  • sůl, pepř

Postup:

Vepřový bok omyjeme a uděláme kapsu. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Žloutky utřeme s máslem, přidáme špetku muškátového květu, osolíme a opepříme. Přidáme kostky veky, zvlhčené mlékem a bylinky. Promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Směsí naplníme připravený bůček a sepneme párátky. Potřeme česnekem, utřeným se solí, posypeme kmínem a vložíme do pekáče na hrubě nasekanou cibuli. Podlijeme vodou a pečeme 60 minut kůží dolů. Potom maso obrátíme a pečeme ještě dalších 30 minut.

Hotovou pečeni vyndáme z pekáče, výpek mírně zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vodou a povaříme. Šťávu dochutíme solí a přecedíme.

Podáváme se zelím, houskovým knedlíkem a vše přelijeme výpekem. Každou porci ještě ozdobíme květy sedmikrásek, které jsou jedlé a zdravé.

autor: posluchač