Koka řezy Mikeš
podle paní Štěpánky z Nového Kramolína.
Suroviny na řezy:
4 vejce
120 g cukru moučka
160 g polohrubé mouky
1 balení koka sušenek
250 g 100% tuku
1 šlehačka (30% tuku)
Suroviny na polevu:
100 g čokolády na vaření
2 lžíce 100% tuku
5 lžic mléka
Postup:
Celá vejce a cukr vyšleháme do pěny. Postupně do této pěny přidáváme po lžících mouku, šleháme, až vytvoříme těsto.
Do vymazaného a vysypaného pekáče pak těsto rozetřeme a pečeme při 150 °C dorůžova. Těsto necháme poté vychladnout a připravíme si krém.
Ten připravíme tak, že v míse vyšleháme do pěny tuk a 3 lžíce cukru. Přidáme postupně předem nastrouhané sušenky a šlehačku v pokojové teplotě. Opět šleháme přibližně 3 minuty. Tento krém rovnoměrně rozetřeme na upečené těsto.
Polevu připravíme rozehřátím čokolády ve vodní lázni, kterou smícháme s mlékem a tukem.
Polevu rozetřeme na povrch moučníku a necháme ztuhnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.