Grilovaná jablka s tvarohem
podle Václava Opla z Restaurace Za oponou v Novém divadle v Plzni
Suroviny na 4 porce:
4 středně velká jablka
40 g másla
2 lžičky mleté skořice
kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
250 g měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
50 g rozinek
4 lžičky medu
8 lístků máty
Postup:
Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou a šťávou.
Jablka rozpůlíme napříč, aby vznikly hvězdičky, vydlabeme jádřince. Položíme je na rozpálený gril, nejprve rozpůlenou stranou a po 6-8minutách otočíme.
Po opečení jablka obrátíme, do důlku dáme kousek másla a posypeme skořicí. Jakmile se máslo rozpustí, sundáme jablka z grilu, naplníme tvarohem, pokapeme medem a ozdobíme lístky máty.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.