Mouřenínské pusinky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
2 bílky
120 g moučkového cukru
120 g lískových oříšků
50 g čokolády na vaření
Postup:
Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Lehce vmícháme mleté lískové oříšky a strouhanou čokoládu. Lžičkou tvoříme malé hromádky a pečeme v mírně vyhřáté troubě na plechu, vyloženým pečícím papírem. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.
Doba potřebná k rozležení: 3 dny.
Kokosové pusinky (vhodné pro bezlepkovou dietu)
Suroviny:
5 bílků
300 g cukru krupice
250 g kokosové moučky
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vešleháme cukr. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a stále prošleháváme, dokud sníh není teplý a hedvábně lesklý. Potom nádobu se sněhem vyjmeme z vodní lázně a do prochladlého lehce vmícháme kokosovou moučku. Na plech, vyložený pečícím papírem, klademe lžičkou malé hromádky sněhové směsi. V mírně vyhřáté troubě sušíme skoro hodinu. Ještě teplé pusinky sundáme z plechu a po vychladnutí uložíme.
Doba potřebná k rozležení: 3 dny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.