Zdravý švestkový koláč vhodný pro diabetiky
recept podle paní Anety Benediktové
Suroviny:
250 g celozrnné špaldové mouky nebo stejné množství mouky z červené pšenice (má oříškovou chuť)
250g celozrnné ječné mouky
250 g margarinu v bio kvalitě nebo běžnou Heru
150 g fruktózy
1 vanilkový cukr také z fruktózy
2 žloutky
1 balení mletého máku
sojové mléko
švestky
Postup:
Z mouky, tuku, fruktózy, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme klasické linecké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v chladu. Mák uvaříme v sojovém mléce a necháme vychladnout.
Plech na pečení vymažeme, vysypeme celozrnnou krupičkou. Na plech rozprostřeme těsto. Na těsto dáme vychladlý mák. Na mák dáme rozpůlené švestky a dochutíme podle sladkosti švestek fruktózou.
Pečeme v troubě zhruba 30 minut v troubě při 180 stupních.
Všechny suroviny lze koupit v prodejnách zdravé výživy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.