Makovec (hrnkovou metodou)

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Margity z Plané

Suroviny na těsto:


2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1 hrnek mletého máku
1 hrnek oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilka
1 hrnek mléka
ořechy nebo rozinky


3 druhy polevy:

1 / šťáva z jednoho citronu + 3 lžíce moučkového cukru
2 / troška rumu + cukr
3 / rozpustíme čokoládu na vaření a do ní zamícháme zakysanou smetanu


Postup:


Suroviny na těsto smícháme v míse, dáme na vymazaný plech a upečeme (30-35
minut).
Necháme zchladnout a polijeme polevou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.