Masová paštika s játry

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:


300g vepřové plece
200g vepřových jater
200g uzené slaniny
100g cibule
1 lžička mleté papriky
2 lžíce smetany
paštikového koření (mletý kardamom, mletý bílý pepř, mletý zázvor)
sůl
tenké plátky slaniny na vyložení formy


Postup:

Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na masovém strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Potom pečené maso společně se syrovými játry dvakrát umeleme na masovém strojku. Přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl a přilijeme smetanou. Vše společně promícháme a ochutnáme. Směs musí být pikantní, protože vařením se chuť stáhne. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny a vlijeme do ní masovou směs. Pečeme v troubě pod pokličkou nebo přikryté alobalem ve vodní lázni při 85°C asi 1 hodinu. Do druhého dne necháme vychladit, pak paštiku vyklopíme z formy a krájíme na plátky.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny

autor: šéfkuchař