Masová paštika s játry
podle paní Mirky
Suroviny:
300g vepřové plece
200g vepřových jater
200g uzené slaniny
100g cibule
1 lžička mleté papriky
2 lžíce smetany
paštikového koření (mletý kardamom, mletý bílý pepř, mletý zázvor)
sůl
tenké plátky slaniny na vyložení formy
Postup:
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na masovém strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Potom pečené maso společně se syrovými játry dvakrát umeleme na masovém strojku. Přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl a přilijeme smetanou. Vše společně promícháme a ochutnáme. Směs musí být pikantní, protože vařením se chuť stáhne. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny a vlijeme do ní masovou směs. Pečeme v troubě pod pokličkou nebo přikryté alobalem ve vodní lázni při 85°C asi 1 hodinu. Do druhého dne necháme vychladit, pak paštiku vyklopíme z formy a krájíme na plátky.
Celková doba přípravy je cca 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.