Květákový nákyp
podle paní Marie ze Starého Lázu
Suroviny:
400g květáku
4 vejce
60g másla
100g tvrdého sýra
50g strouhanky
špetka soli
1 lžíce másla na vymazání pekáče
1lžíce strouhanky na vysypání pekáče
Postup:
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, poté ho vyndáme a jemně nasekáme. Změklé máslo utřeme se solí, vmícháme žloutky, květák, nastrouhaný sýr, prosátou strouhanku a tuhý sníh z bílků.
Promícháme a vložíme do předem vymazaného a vysypaného pekáče. Zapečeme v mírně vyhřáté troubě po dobu asi 30 minut.
Přílohy: vařené brambory, šťouchané brambory, okurkový nebo hlávkový salát
Varianta: do nákypu můžeme přidat uzeninu či uzené maso
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.