Královský biftek
od kuchaře Michala Haase z restaurace Hamrovka Dobřív
Suroviny:
hovězí svíčková
sůl,pepř
2 lžíce tuku
2 dcl vývaru nebo vody
lžička másla
lžička pikantní hořčice
8 plátků anglické slaniny
kousek křenu
solamyl
Postup:
Svíčkovou odblaníme a ukrojíme přes vlákno. Mírně rozmáčkneme, nenaklepáváme, posolíme, opepříme, přidáme solamyl a potřeme olejem. Na rozpálené pánvi zprudka z obou stran opékáme zhruba tři minuty. Potom maso vyjmeme a uložíme na teplo. Orestujeme slaninu, do výpeku nalijeme vývar, přidáme máslo a worchester. Dochutíme ‚na biftek dáme hořčici a plátky slaniny a nastrouhaný křen. Přelijeme šťávou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.